鄭宇翔助理教授的簡傳 - Biography of Yu-Hsiang Cheng

鄭宇翔 Yu-Hsiang Cheng

Photo of Yu-Hsiang Cheng

鄭宇翔教授為台大電機系與物理系雙學位學士(獲八學期書卷獎),曾於2009年至美國伊利諾大學香檳分校交換一學期,碩士畢業於台大光電所,並於2019年獲得美國麻省理工學院電機博士後加入台大電機系,目前為助理教授。研究領域為太赫茲高頻電路元件以及太赫茲光譜學,已發表十篇期刊論文及近三十篇會議論文,其中包含兩次學生論文獎、四次會議旅費補助及一次新聞專題報導。目前除了主持多年期科技部計畫外,另擔任兩個千萬級計畫之共同主持人。

Yu-Hsiang Cheng was born in Taipei, Taiwan in 1987. He received the double B.S. degrees in Electrical Engineering and Physics from National Taiwan University in 2011 (Presidential Award for 8 semesters). In the fall semester in 2009, he studied at University of Illinois at Urbana-Champaign as an exchange student. He received the M.S. degree in Photonics and Optoelectronics from National Taiwan University in 2013. He received the Ph.D. degree in Electrical Engineering and Computer Science from Massachusetts Institute Technology in 2019. In 2019, he joined Department of Electrical Engineering and Graduate Institute of Communication Engineering at National Taiwan University. He is interested in all sorts of terahertz technology and applications.