郭斯彥特聘教授的個人資料 - Profile of Sy-Yen Kuo

郭斯彥 Sy-Yen Kuo

國立台灣大學電機工程學系 特聘教授
Distinguished Professor, Department of Electrical Engineering, National Taiwan University

行動計算與網路、可靠分散式系統、積體電路設計驗證、量子計算與通訊

Mobile computing and networks, dependable distributed systems, SoC design verification, quantum computing and Communication

郭斯彥教授在台大電機系主持分散式系統與網路實驗室,其主要研究目標是容錯計算。在現今軟硬體及有線與無線網路發展皆愈趨複雜的環境中,為了要使資訊系統得以提供具有高可靠度與高可用性的服務,系統的容錯設計這個議題顯得相當重要。在容錯領域中,郭教授目前的研究方向包含了行動計算與網路、可靠分散式系統、積體電路設計驗證,以及量子計算等。

在參與的計畫方面,郭教授目前主持科技部總計畫暨子計畫一:具靈活性與可信度之物聯網雲端服務平台及其在生產力4.0之應用,總計畫暨子計畫一:基於軟體定義之節能資料管理機制應用於多租戶物聯網資料中心、台日國際合作計畫針對異質物聯網所設計的具可靠性與破壞容忍性的資料隱私與完整度保護機制、台蒙國際合作計畫開發和設計一套符合真實世界無線網路的交通監控系統,資策會的基於Machine Learning Approach之網路異常/干擾偵測與分類技術研究等計畫。另外,郭教授並主持新漢電腦公司的以事件導向流程管理為基礎的工業物聯網雲端服務之概念驗證計畫。

Professor Sy-Yen Kuo is heading the Dependable Distributed System and Networks Laboratory in the Department of Electrical Engineering at NTU, which focuses on the research of dependable netowrks and systems, SoC design verification, and quantum computing and communication. Nowadays, more and more complicated development of hardware/software systems and wired/wireless networks has made fault tolerance a very important issue in designing information systems to provide services with high dependability and high availability. Among his current research interests are mobile computing and networks, dependable distributed systems, and quantum computing.

Prof. Kuo has involved in many important research projects, such as Elastic and Dependable Internet-of-Thing Cloud Service Platform and Its Application in Productivity 4.0, Energy-efficient Data Management based on Software Defined Approach for Multi-tenant IoT Services in Datacenters sponsored by MOST, and Network Anomaly Detection Based on Machine Learning Approach sponsored by Institute for Information Industry.

Photo of Sy-Yen Kuo